Het Leids Universitair Medisch Centrum start onder begeleiding van bijzonder hoogleraar eetstoornissen Eric van Furth een onderzoek naar de eetstoornis orthorexia. Mensen met de eetstoornis hebben een obsessie voor 'gezonde voeding'.

Het AD schrijft maandag dat hulpverleners steeds meer tieners een focus hebben op 'gezond voedsel', waardoor ze slechts nog eten wat bij bepaalde voedingshypes hoort. Brood en zuivel worden gemeden en er wordt intensief gesport.

Orthorexia is nog geen erkende ziekte, maar krijgt steeds meer aandacht in de jeugdzorg zo schrijft de krant. Kennisorganisatie TNO ontwikkelt een richtlijn ondervoeding. "De focus ligt tot nu toe op overgewicht, maar het voorkomen van ondergewicht en ondervoeding door ongezonde eetgewoonten is net zo belangrijk", aldus Caren Lanting van TNO.

Volgens woordvoerders van jongerensite JouwGGD.nl en centrum voor eetstoornissen Accare komt orthorexia vaak voort uit onzekerheid. "We leven in een cultuur van selfies en er goed uitzien. Daar kunnen jongeren knap onzeker van worden'', constateert Petra van Tiggelen van JouwGGD.nl.