De ribprotheses van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) zijn bij twaalf patiënten kapot gegaan door metaalmoeheid. Hierdoor liepen meerdere personen inwendig letsel op.

Een van hen heeft inmiddels vijf hersteloperaties ondergaan, meldt de Telegraaf zondag. Enkele patiënten hebben schade aan de zenuwen, weefsels en botdelen opgelopen. 

De ribprotheses zijn gemaakt van edelmetaal titanium, die ervoor moeten zorgen dat vergroeiingen van het borstbeen gecorrigeerd worden. De protheses knapten echter door metaalmoeheid. 

Het UMCG heeft inmiddels de voorvallen gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daarnaast gaat het ziekenhuis de gedupeerde patiënten begeleiden in een juridische procedure. "Het is buitengewoon kwalijk wat hier is gebeurd", reageert een kindhartchirurg van het UMCG aan de krant.

Volgens de chirurg zijn er geen fouten gemaakt bij de operaties. Het ziekenhuis wijt de problemen aan het merk Stratos, dat de protheses heeft geproduceerd. Wel werd het implantaat in 2007 goedgekeurd door de Amerikaanse keuringsinstantie FDA (Food and Drug Administration).