Mensen die een jaar lang een pakje sigaretten per dag roken, krijgen te maken met gemiddeld 150 mutaties in elke cel van hun longen.

Dat meldt Trouw op basis van vakblad ScienceOnderzoekers analyseerden meer dan vijfduizend tumoren. Ze bekeken kankerweefsel uit de longen en zestien andere lichaamsdelen waarvan wordt vermoedt dat roken er kanker opwekt. 

Mede-auteur van het onderzoek Peter van Loo stelt dat 150 mutaties op zich geen hoog aantal is. "Bij kanker heb je het al snel over een paar duizend. Maar rook je vijftig jaar een pakje per dag, dan levert dat gemiddeld dus 7.500 mutaties op in elke longcel."

Volgens longarts en hoogleraar Harry Groen van de rijksuniversiteit Groningen zegt het getal van 150 mutaties "lang niet alles". "Sommige letters in het DNA, basen genoemd, kunnen best veranderd worden zonder dat je daar iets van merkt."

"Als het echter gaat om het deel dat bijvoorbeeld de eiwitproductie in een cel aanstuurt, heb je wel direct een probleem. Die eiwitten komen dan anders tevoorschijn, wat snel kan leiden tot bijvoorbeeld longkanker."

Invloed

Groen laat aan Trouw weten onder de indruk te zijn van het onderzoek, maar blijft met de vraag zitten hoeveel invloed de 150 mutaties hebben in de longen. "Hoe meer we leren over de patronen waarop genen veranderen door tabak, hoe meer we leren over oorzaken van kankers die níet door roken tot stand komen. Bijvoorbeeld door luchtvervuiling."

Het is voor het eerst dat onderzoekers de gevolgen van het roken op het lichaam zo exact in kaart brachten.