Nederland krijgt een databank waarin zoveel mogelijk gegevens van Nederlandse kinderen en jongeren met uiteenlopende vormen van kanker opgeslagen worden. Het Prinses Máxima Centrum zet deze databank op. 

Dit schrijft De Telegraaf. Het gaat hierbij om geanonimiseerde medische en genetische informatie en informatie over de gevolgde behandeling. Daarbij worden de erfelijke kenmerken van een tumor opgeslagen. 

"We hopen dat deze databank bij onderzoekers, wereldwijd, tot nieuwe ideeën en betere diagnosen zal leiden. Wij willen hiermee de vooruitgang in het onderzoek en de behandeling stimuleren om meer kinderen te genezen”, aldus professor dr. Hans Clevers, wetenschappelijk directeur van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

"De bundeling van kennis over kinderkanker is hard nodig. Iedere tumor heeft zijn eigen dna-fouten, dat maakt het zo complex."

Wereldwijd

De verwachting is dat uiteindelijk kinderkankerspecialisten in de hele wereld toegang kunnen krijgen tot de Nederlandse kinderoncologische databank, na toestemming van de betrokken kinderen, ouders en een onafhankelijke commissie. 

Het Prinses Máxima Centrum zet de databank op met de Hartwig Medical Foundation in Amsterdam.