Vrouwen die net bevallen zijn met een keizersnede lopen een groot risico op een snelle buikoperatie. Dit is een operatie waarbij 30 procent van de 2500 onderzochten hun baarmoeder verliest, blijkt uit onderzoek van het Leidse UMC. 

Dit meldt Trouw. Arts-onderzoeker Tom Witteveen promoveert woensdag op dit onderzoek. Hij onderzocht samen met artsen in andere Nederlandse ziekenhuizen 2500 vrouwen die een buikoperatie ondergingen na een keizersnede. Veel vrouwen hadden al complicaties waardoor de keizersneden met een reden moesten worden uitgevoerd. 

Deze keizersnede kan leiden tot het scheuren van de baarmoeder, heftige interne bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Een buikoperatie gebeurt vaak direct na de bevalling. Bij dertig procent van deze vrouwen blijkt het uiteindelijk nodig om de baarmoeder weg te nemen.

Vier van de tien operaties vindt plaats bij vrouwen die hun eerste kind kregen. Het risico op zo'n ingreep is klein, maar na een keizersnede wel bijna zeventien keer zo groot als na een natuurlijke bevalling.

Gevaar

"Dat het verschil met de vaginale bevalling zo sterk blijkt, is verrassend", zegt Witteveen in Trouw. Ook bij de geplande keizersnede is het gevaar op een heroperatie nog tien keer zo groot als bij de natuurlijke bevalling.

Tussen 1999 en 2012 steeg het aandeel keizersneden van 11 naar 16 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat deze ingreep alleen mag worden uitgevoerd als het medisch noodzakelijk is. Het zou slechts bij 10 procent van de bevallingen nodig zijn. Witteveen: "Aanstaande moeders denken vaak ten onrechte dat een keizersnede de meest veilige weg is".

Een woordvoerder van het Leidse UMC benadrukt dit tevens: "Denk goed na over de reden waarom er een keizersnede gedaan moet worden. Doe dit alleen als er een goede reden voor is".

De Leidse artsen willen dat zwangere vrouwen meer informatie tot zich krijgen over de eventuele complicaties van een buikoperatie.