Tegen 2030 zullen wereldwijd jaarlijks zo'n 5,5 miljoen vrouwen sterven aan een vorm van kanker. Dat is een stijging van 60 procent in nog geen twee decennia.

Dat blijkt uit een rapport van de American Cancer Society, dat werd gepresenteerd tijdens een Wereldkankercongres in Parijs. Dat meldt AFP.

Volgens cijfers van de internationale organisatie voor kankeronderzoek sterven jaarlijks momenteel wereldwijd 3,5 miljoen vrouwen aan kanker. Als oorzaak van de stijging van dit cijfer wordt de bevolkingsgroei en langere levensverwachting genoemd.

In het rapport wordt gesteld dat momenteel een op de zeven vrouwen sterft aan kanker, wat het de tweede meest voorkomende doodsoorzaak maakt na hart- en vaatziekten.

Uit het rapport komt naar voren dat zo'n 64 procent van de huidige sterfgevallen plaatsvindt in arme en minder ontwikkelde landen. In deze regio's worden zowel minder mensen gediagnosticeerd met kanker als behandeld. Hierdoor sterft een grotere groep aan de ziekte.

Ongelijkheid

In meer welvarende landen op continenten zoals Europa, Azië en Amerika, worden meer mensen gediagnosticeerd met de ziekte kanker, waardoor tijdig kan worden ingegrepen. Het sterftecijfer is lager dan in arme en minder ontwikkelde landen omdat daar minder middelen zijn voor preventie en behandeling.

Volgens Sally Cowal van de American Cancer Society toont dit de ongelijkheid aan tussen de verschillende landen.

In alle 140 landen uit het rapport is borstkanker de meest voorkomende soort onder vrouwen.