Alleen al de aanwezigheid van een telefoon of tablet in de slaapkamer kan slaapproblemen veroorzaken bij jongeren. Mogelijk worden zij onrustig door het anticiperen op berichten.

Onderzoekers van King's College London en de Cardiff University bestudeerden 20 bestaande studies waar in totaal 125.000 kinderen tussen de zes en negentien jaar aan meededen. 

Enkel de aanwezigheid van apparaten die toegang verlenen tot (sociale) media verhogen het risico op een slaaptekort met 79 procent. De kans op een ondermaatse slaapkwaliteit stijgt met 46 procent. De kans op een slaperig gevoel de volgende dag stijgt met 127 procent.

"Wanneer op je telefoon kijken het eerste is wat je doet in de ochtend en het laatste wat je doet voordat je naar bed gaat, dan wijst dit op verslavingsgedrag", aldus onderzoeksleider Ben Carter. De resultaten van het onderzoek zijn gepbuliceerd in JAMA Pediatrics Journal.

Theorie

Hoewel hij zijn theorie nog niet geheel kan onderbouwen, denkt Carter dat het gebruik van sociale media in de avond een persoon continu alert maakt. "Als je een bericht stuurt voordat je gaat slapen, ben je je nog steeds bewust van het feit dat je een bericht terug kunt krijgen."

Volgens de onderzoekers zouden telefoon en tablet binnen de negentig minuten voor bedtijd niet meer gebruikt moeten worden voor een goede nachtrust.