Mensen met een groot of gemiddeld sociaal netwerk op Facebook leven langer dan mensen met zeer kleine of kleine netwerken.

Onderzoekers kwamen tot die conclusie na onderzoek onder ruim 12 miljoen gebruikers van het platform, blijkt uit de studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

De onderzoekers vergeleken de gezondheidsdossiers van de gebruikers met hun activiteiten op Facebook gedurende een half jaar. Het hebben van een sociaal actief leven via Facebook hangt volgens de wetenschappers samen met een betere gezondheid.

De grootte van het sociale netwerk wordt gelinkt aan het hebben van 'offline' relaties, waarvan al langer bekend is dat die een positief verband houden met de gezondheid van mensen.

Andere wetenschappers stellen dat de resultaten uit de studie bevestigen wat al langer wordt gedacht: het erop nahouden van sociale contacten heeft een positieve invloed op de levensduur van mensen.

Verzoeken

De wetenschappers van de universiteiten van Californië, Yale en Harvard vonden dat mensen die meer vriendschapsverzoeken ontvangen een lager sterftecijfer hebben. Het verband werd niet gevonden bij gebruikers die vriendschapsverzoeken versturen.

Facebookers die voornamelijk geschreven status-updates plaatsen hebben volgens de wetenschappers vaker last van gezondheidsproblemen dan gebruikers die foto's en video's plaatsen van sociale gebeurtenissen buiten Facebook.

Effect

Omdat Facebook volgens de onderzoekers "uniek is", kan niet worden gesteld dat de conclusies ook opgaan voor andere sociale netwerken.

Er werd door de onderzoekers geen causaal verband gevonden tussen het gebruik van Facebook en een direct effect op de gezondheid van gebruikers. Zo is het onduidelijk of gebruikers gelukkiger worden dankzij meer sociale contacten of juist vanwege die sociale contacten.