TU Eindhoven werkt aan 'borstvriendelijke' mammogram

De Technische Universiteit Eindhoven werkt aan een nieuwe techniek om eventuele borstkanker op tijd te ontdekken. De nieuwe techniek zou 'borstvriendelijker' zijn vanwege het werken met echografie en zonder stralingen.

Nu is het nog zo dat de borst tussen twee platen wordt geklemd om een of meer röntgenfoto's te maken. De gebruikte röntgenstraling zelf kan bijdragen aan het ontstaan van kanker.

Bij de nieuwe methode ligt de patiënt op een tafel en de borst hangt vrij in een kommetje. Met speciale echografie (niet hoorbare geluidsgolven) wordt dan een 3D-beeld gemaakt van de borst.

De huidige manier van het scannen op borstkanker zorgt nog vaak voor verkeerde analyses: meer dan twee derde van de gevallen waarbij er iets zorgwekkends te zien is op de röntgenfoto's, is fout-positief: er blijkt na analyse van biopten geen kanker te zijn.

Eventuele kanker is op de gegenereerde beelden bij de nieuwe methode duidelijk herkenbaar. De onderzoekers verwachten daarom dat er veel minder fout-positieve uitslagen zullen zijn.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie