VN waarschuwt dat 300 miljoen kinderen giftige lucht inademen

Ongeveer 300 miljoen kinderen leven in een omgeving waar giftige stoffen om hen heen hangen, zegt de de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, Unicef.

De organisatie slaat daarom alarm omdat kinderen volgens de organisatie veel meer last van giftige stoffen in de lucht hebben dan volwassenen. Het kan hun longen en ook hersenen beschadigen.

Daarmee leeft een op de zeven kinderen in een gevaarlijke omgeving, zes keer zoveel dan waar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar streeft.

Unicef publiceerde deze cijfers maandag in New York. De cijfers kwamen tot stand na onderzoek en berekeningen van satellietbeelden.

Azië

Vooral kinderen in Zuid- en Oost-Azië, het Midden-Oosten, Afrika en in de regio rond de Pacifische Oceaan leven in vervuilde lucht. Steden met de meest vervuilde lucht in de wereld zijn Onitsha (Nigeria), Zabol (Iran), Gwallor (India), Riyad (Saoedi-Arabië) en Peshawar (Pakistan). Kinderen in Europa en Noord-Amerika ademen de minst vervuilde lucht in.

Het rapport komt een week voor de klimaatconferentie COP 22 in het Marokkaanse Marrakesh, waar extra aandacht is voor luchtvervuiling.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie