'Prikpil voor mannen bijna net zo effectief als vrouwelijke anticonceptiepil'

Een prikpil voor mannen is bijna net zo effectief in het voorkomen van een zwangerschap als de anticonceptiepil die veel vrouwen slikken. 

Dat blijkt uit onderzoek onder 350 mannen die geïnjecteerd werden met een combinatie van hormonen.

De hormonen zorgden ervoor dat hun voortplantintingssyteem werd "uitgeschakeld", schrijft The Guardian. Het onderzoek werd echter voortijdig afgebroken omdat de hormonen negatieve bijeffecten veroorzaakten.

"Vergeleken met andere anticonceptiemiddelen voor mannen werkt dit beter dan het condoom en bijna net zo goed als de pil", zegt Richard Anderson, auteur van het onderzoek. De combinatie van hormonen bleek bijna 96 procent effectief.

De prikpil bleek echter onacceptabele bijwerkingen te hebben, zoals depressie, acne en een verhoogd libido. Twintig mannen stopten daarom voortijdig met het onderzoek. Uiteindelijk werd de hele studie eerder dan gepland afgebroken.

Betrouwbaarheid

Tijdens het onderzoek kregen mannen injecties met twee hormonen toegediend: progesteron en testosteron. Na een beginperiode, waarin zowel de deelnemende mannen als hun partners anticonceptie gebruikten, werd overgegaan op alleen de prikpil voor mannen.

Gedurende ongeveer een jaar kregen zij eens in de twee maanden een injectie toegediend. Vier partners van de deelnemende mannen raakten zwanger.

Ondanks de bijwerkingen gaf driekwart van de mannen na het onderzoek aan door te willen gaan met de anticonceptie. Volgens de onderzoekers kunnen de bijwerkingen mogelijk worden verminderd door de dosis hormonen te veranderen of de manier waarop ze worden toegediend. "De resultaten geven ons het vertrouwen dat dit mogelijk moet zijn."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie