Nederlanders die ouder worden maken zich op het gebied van fysieke ongemakken het meest zorgen om gebrek aan energie, geheugenverlies en een verminderde mobiliteit. Grijze haren en rimpels worden minder erg gevonden.

Onderzoeksbureau GfK ondervroeg 27.000 mensen uit 17 verschillende landen tegen welke fysieke ongemakken die met ouder worden te maken hebben ze het meest opzien.

Nederlandse vrouwen vrezen vooral een gebrek aan energie (40 procent). Bij de mannen staat geheugenverlies op de eerste plaats (31 procent).

Dit komt overeen met de respondenten uit de andere landen, waar in totaal 38 procent van de ondervraagden antwoordde zich het meeste zorgen te maken over geheugenverlies. Een gebrek aan energie komt met 36 procent op plek twee.

Verschillen

Op andere gebieden verschillen de zorgen over fysieke ongemakken sterk tussen de nationaliteiten. Waar in Spanje, Mexico en Argentinië meer dan de helft van de respondenten zich zorgen maakt over het verliezen van het gezichtsvermogen, is dat bij Nederlanders 24 procent.

Onder Russen heerst veel angst om tanden te verliezen. 30 procent van de ondervraagden maakt zich hier zorgen over, terwijl bij Nederlanders dit bij 14 procent het geval is.

Waarbij het krijgen van rimpels bij Japanners in de top vijf van grootste angsten staat, maakt in Nederland nog geen een op de tien respondenten zich hier zorgen over.