'Link tussen afwijkend hartritme en psychiatrische stoornis gevonden'

Een extreem laag of hoog hartritme bij jonge mannen zou kunnen een psychiatrische stoornis op latere leeftijd kunnen voorspellen. Onderzoekers hebben een link gevonden tussen het tempo waarop het hart slaat en problemen als angststoornissen, verslavingen en dwangneuroses.

De onderzoekers van de universiteit van Helsinki vergeleken de hartritmes en bloeddruk van ruim 1,8 miljoen Zweedse militairen, vergaard tussen 1969 en 2010. Die gegevens vergeleken ze met documenten over de gezondheid van de mannen in 2013.

Mannen met een hogere hartslag dan 82 slagen per minuut hadden meer kans op een dwangneurose, angststoornissen en schizofrenie. Een lage hartslag, minder dan 62 slagen per minuut, werd gelinkt aan een verhoogde kans op verslavingen en crimineel gedrag.

De onderzoekers benadrukken in JAMA Psychiatry dat ze bij hun uitkomsten geen rekening hebben kunnen houden met factoren van buitenaf. "Het zijn hele ingewikkelde ziektes. Mensen met een laag of hoog hartritme hoeven zich dan ook nog nergens zorgen over te maken: dit is slechts een klein stukje van de puzzel."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie