Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Roken in cafe

Een derde mannelijke kankerpatiënten VS overlijdt door roken

Een derde van de Amerikaanse mannelijke kankerpatiënten overlijdt als gevolg van roken. Bij Amerikaanse vrouwen ligt dit aantal op een vierde.
Door: NU.nl

Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Hiervoor werden twaalf soorten kanker onderzocht. 

In de Verenigde Staten wonen 40 miljoen rokers. Onderzoekers van de American Cancer Society in Atlanta onderzochten het aantal sterfgevallen door kanker als gevolg van het roken van sigaretten onder Amerikanen onder de 35 jaar en ouder. Hieruit bleek dat 29 procent van het aantal doden als gevolg van kanker door roken kwam. 

Verschil per staat

Het percentage varieerde per staat. Bij mannen ligt het percentage in Utah rond 22 procent en in Arkansas rond 40 procent. Bij vrouwen ligt dit percentage lager, tenminste 20 procent in alle staten behalve Utah, Californië en Hawaii. Vrouwen in Utah werden het minst getroffen door aan roken gerelateerde sterfgevallen, namelijk 11 procent. In Kentucky lag het percentage het hoogst, namelijk 29 procent. 

Bij mannen komt roken meer voor dan bij vrouwen, maar hun chromosomen dragen er ook aan bij dat ze eerder kanker krijgen en hieraan overlijden. In sommige Amerikaanse staten halen vrouwen mannen in met roken. Dit is in Zuid-Dakota, Montana en Arkansas het geval. 

Anti-rookbeleid

In het zuiden liggen de percentages van mannen die roken het hoogst. Hier wordt bijna 40 procent van de stergevallen van de mannen met kanker gekoppeld aan roken. Dit komt door het anti-rookbeleid in deze regio, dat schijnbaar niet streng genoeg is. 

Bij dit onderzoek is geen rekening gehouden met andere vormen van blootstelling aan tabak als meeroken, waterpijp, sigaren en e-sigaretten. Ook zijn niet alle soorten kanker onderzocht.

Aanbevolen artikelen