'Aantal soa's in Verenigde Staten hoger dan ooit'

In 2015 zijn er in de Verenigde Staten meer seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) geconstateerd dan ooit te voren. Met 19 procent zag de ziekte syfilis de grootste stijging in het aantal diagnoses in vergelijking met het voorgaande jaar.

Volgens het Centers for Disease Control and Prevention (pdf) zit er voor het tweede jaar op rij een stijgende lijn in de cijfers van de drie meest voorkomende soa's: chlamydia, gonorroe en syfilis.

Jongeren, mensen die deel uit maken van etnische minderheden en mannen die seks hebben met mannen lopen over het algemeen het meeste risico op het krijgen van een soa. Alle drie de aandoeningen zijn te behandelen met antibiotica. Niet alle patiënten zijn zich er echter van bewust dat zij een soa hebben.

Medici zouden zich vooral zorgen maken over zwangere vrouwen. Wanneer zij een soa hebben, kunnen zij dit overdragen aan hun baby. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind.

Soa's

De stijging van het aantal soa's was het sterkst in het westen van de Verenigde Staten. Chlamydia komt over het algemeen het meeste voor; voornamelijk bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar.

Gonorroe en syfilis wordt het vaakst geconstateerd bij homoseksuele mannen, al stijgen de cijfers ook bij vrouwen. Medici vrezen dat gonorroe resistent wordt voor antibiotica. De aandoening wordt steeds moeilijker te behandelen.

Oorzaak

Waarom het aantal soa's blijft stijgen is niet helemaal duidelijk. Gezondheidsexperts denk dat de reden bij bezuinigingen in de gezondheidssector ligt.

Ook wordt vermoed dat de opkomst van dating-apps een bijdrage heeft geleverd, maar de onderzoekers benadrukken dat er geen direct verband is te vinden om die theorie te onderbouwen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie