Mannen die medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruiken  zijn gemiddeld tien procent minder vruchtbaar dan mannen die de medicatie niet gebruiken.   

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers op de Standford universiteit. Zij bekeken voor dit onderzoek de gezondheidsgegevens van 800.000 mannen die medicijnen gebruiken tegen een hoge bloeddruk. De data werd verkregen van Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen.

Om te kijken of de mannen inderdaad last hadden van verminderde vruchtbaarheid, werd de data van het jaar voor het medicijngebruik vergeleken met data uit het jaar nadat zij stopten met de medicatie. Ook werd de kwaliteit van het sperma van de medicijngebruikers geanalyseerd.

Minder beweeglijk

Mannen die betablokkers gebruiken, zijn gemiddeld elf procent minder vruchtbaar. Het medicijn verkleint het aantal spermacellen en de beweeglijkheid ervan. ACE-remmers verkleinen deze kans met negen procent. Het gebruik van calciumantagonisten, een derde medicijn dat wordt ingezet tegen hoge bloedddruk, heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van de man.

De medicijnen blokkeren hormonen zoals adrenaline, zodat de hartactiviteit verminderd wordt. In Groot-Brittannië heeft één op de drie volwassenen last van een hoge bloeddruk.