Duitse kliniek krijgt computer die ziektes opspoort

Binnenkort wordt in een Duitse kliniek in Marburg een zogeheten IBM-computer gebruikt die ziektes en symptomen herkent en een diagnose kan stellen. Nu wordt dat nog gedaan door specialisten.

Dit schrijft Trouw. "De computer genaamd Dokter Watson gaat de arts assisteren, niet vervangen", zegt Jürgen Schäfer, hoofd van de kliniek, tegen de krant. 

Het probleem met zeldzame ziektes is dat het er veel zijn, inmiddels zo'n 7.000 in Duitsland. Een land als Duitsland telt meer dan vier miljoen patiënten met een zeldzame ziekte. De meeste artsen kennen niet alle ziektes en symptomen. 

Doorbraak

De computer herkent deze ziektes wel doordat hij aangesloten is op bijna alle medische databanken. De computer zit nog in een testfase. Zijn oordeelvermogen is getoetst op vijfhonderd bekende gevallen en bij een tiental nieuwe patiënten.

"Er zijn meer computersystemen die hun meerwaarde leveren in de medische praktijk", zegt Bert Kappen, hoogleraar neurale netwerken en machine intelligentie van de Radboud Universiteit in Nijmegen, tegen Trouw. "Het is de vraag of deze groep uit Marburg hierin een doorbraak heeft bereikt."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie