'Oudere moeders kunnen baat hebben bij IVF-behandeling'

Vrouwen die na hun veertigste nog moeder worden, hebben mogelijk baat bij het ondergaan van een IVF-behandeling. Onderzoekers van de universiteit van Adelaide vonden bewijs dat de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby afneemt door de behandeling.

De onderzoekers vergeleken de gegevens van bijna 350.000 kinderen geboren in de periode van 1986 tot 2002 in Zuid-Australië. Ruim 300.000 kinderen werden zonder medische ingrepen verwekt, 2.200 kinderen na een IVF-behandeling en 1.400 kinderen na een intracytoplasmatische sperma-injectie (het inbrengen van één spermacel in een eicel).

Op die groep werd uitgerekend dat het aantal aangeboren afwijkingen bij ongeveer 5,7 procent van de kinderen voorkwam die geboren zijn zonder medische ingrepen. Bij kinderen die na een IVF-behandeling werden geboren was dat 7,1 procent en bij kinderen geboren na een intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) 9,9 procent.

Bij moeders die dertig jaar waren bij de geboorte van hun kind liep het risico op een aangeboren afwijking op tot 11,3 procent als het kind na een medische ingreep werd geboren. Bij moeders die veertig waren bij de geboorte van hun kind nam dit risico juist af: naar 3,6 procent.

'Opmerkelijk'

De onderzoekers noemen de bevindingen 'opmerkelijk'. "We weten uit voorgaande studies dat bij geboortes na een medische behandeling de kans op aangeboren afwijkingen toeneemt. We weten ook dat de kans op aangeboren afwijkingen toeneemt naarmate de moeder ouder wordt. Wij hebben nu ontdekt dat dat echter niet hoeft te betekenen dat het gebruik van een medische ingreep bij oudere moeders de kans op aangeboren afwijkingen nog verder doet toenemen."

De wetenschappers benadrukken in het blad Obstetrics & Gynaecology dat het belangrijk is dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten van de medische ingrepen bij moeders.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie