'Trekvogels zorgen voor verspreiding vogelgriep H5N8'

Het vogelgriepvirus H5N8 wordt waarschijnlijk verspreid door trekvogels die van Azië naar Noord-Amerika en Europa trekken via broedgebieden in het poolgebied. 

Dat concluderen onderzoekers van onder meer het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht. Zij publiceren hun bevindingen in Science.

In 2014 en 2015 raakten miljoenen vogels in Japan, Noord-Amerika en Europa geïnfecteerd met het H5N8-virus, dat begin 2014 was opgedoken in Zuid-Korea. Daarmee is voor het eerst duidelijk hoe het virus zich zo snel kon verspreiden.

Onderzoekers kwamen achter hun bevindingen door te kijken hoe bepaalde soorten trekvogels met H5N8 zich wereldwijd tijdens seizoenswisselingen gedragen.

Wereldwijde aanpak

"De verspreiding van vogelgriep is een wereldwijd probleem en moet ook wereldwijd worden aangepakt", stelt Thijs Kuiken van het Erasmus MC. "Het is geweldig om te zien dat wetenschappers op deze schaal samenwerken om een oplossing te vinden."

Kuiken denkt dat het in de toekomst mogelijk moet zijn om pluimveehouders eerder te waarschuwen over mogelijke virusuitbraken.

Sommige vormen van vogelgriep kunnen dodelijk zijn voor pluimvee en gevaarlijk voor mensen. H5N8 is erg besmettelijk voor gevogelte en overdraagbaar op mensen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie