Lichamelijke inspanning bij stress mogelijk risicovol voor hart 50-plussers

Mensen van vijftig jaar en ouder kunnen mogelijk hartproblemen ontwikkelen wanneer zij gaan sporten terwijl zij stress ervaren of overstuur zijn. Onderzoekers benadrukken echter ook dat beweging belangrijk is voor de gezondheid.

In een studie van de universiteit in het Canadese Hamilton onderzochten wetenschappers wat voor invloed sport heeft op de gezondheid van mensen die van streek zijn.

De onderzoekers analyseerden gegevens van meer dan 12.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar, woonachtig in 52 verschillende landen. Iedere respondent had eerder al een hartaanval gehad.

Alle deelnemers werd in de periode daarna gevraagd een enquête in te vullen waarin zij onder andere moesten aangeven wat zij deden gedurende het uur voorafgaand aan het krijgen van een hartaanval.

Het kwam twee keer zo vaak voor dat respondenten een hartaanval kregen wanneer zij in dat uur boos of overstuur waren vergeleken met respondenten die dat niet waren. Het krijgen van een hartaanval kwam drie keer zo vaak voor wanneer respondenten deze emoties hadden in combinatie met lichamelijke inspanning.

Sporten

Volgens onderzoeker Andrew Smyth is het niet de bedoeling dat mensen door de resultaten van het onderzoek minder gaan sporten. "Regelmatig sporten brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee, waaronder het voorkomen van hartziekten. Daar moeten we niet mee stoppen."

"We willen echter wel aanbevelen dat wanneer een persoon boos of overstuur is en wil gaan sporten om stoom af te blazen, hij niet zijn normale sportroutines inwisselt voor extreme lichamelijke inspanning", aldus Smyth.

De onderzoekers denken dat lichamelijke processen soortgelijke effecten op het lichaam kunnen hebben als emotionele processen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift van de American Heart Association Circulation.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie