Het aantal mensen dat sterft aan leverziekten door chronische hepatitis is hoger dan wordt aangenomen. Het Erasmus MC heeft dat berekend.

Het Erasmus MC en de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging maken zich zorgen over het hoge aantal sterfgevallen. Het Erasmus MC noemt de sterfte "grotendeels vermijdbaar" omdat er goede medicijnen op de markt zijn tegen hepatitis B of C.

Uit de berekening blijkt dat er jaarlijks vijfhonderd patiënten sterven aan leverziekten als gevolg van een hepatitis-infectie. ''Er is in Nederland geen andere infectieziekte bekend waaraan zoveel mensen jaar in jaar uit overlijden, behalve mogelijk aan influenza", stelt onderzoeker Robine Hofman.

De cijfers die tot nu bekend waren over sterfgevallen door hepatitis waren lager omdat alleen de mensen werden geteld die overleden aan een hepatitis-infectie. Het Erasmus MC heeft ook ziekten meegeteld die het gevolg zijn van een hepatitis-infectie, zoals leverkanker of levercirrose.

Plan

Volgens de onderzoekers wordt het probleem ernstig onderschat. Zij pleiten daarom voor een Nationaal Hepatitis Plan. Daarmee zouden onder andere nog niet geïdentificeerde virusdragers moeten worden opgespoord. 

Onderzoekers Robine Hofman en Wilma Nusselder van het Erasmus MC publiceren de nieuwe cijfers dinsdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.