
RIVM inventariseert alle kunstgrasvelden na zorgen over gezondheidsrisico's
Intussen wordt er ook literatuuronderzoek gedaan naar de eventuele gevaren van kunstgras. Het RIVM heeft maandag gesproken met voetbalbond KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) over het kunstgras.
Aanleiding voor de plotselinge zorgen om de kunstgrasvelden is een uitzending van het programma Zembla woensdag. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen. Het RIVM neemt contact op met deze wetenschappers.
Minister Edith Schippers (Sport) heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden.
Nog voor het einde van het jaar hopen RIVM en de KNVB de resultaten van het onderzoek bekend te maken. "We willen zo snel mogelijk een einde aan de onrust maken", zegt een woordvoerder van de voetbalbond maandag.
Volgens de KNVB viel het met de ongerustheid het afgelopen weekeinde nog wel mee. Vooralsnog is bekend dat veertig wedstrijden niet doorgingen, vermoedelijk vanwege de zorgen over het kunstgras. "Misschien dat dit aantal oploopt naar honderd", zegt de woordvoerder "Maar we praten over een totaal van meer dan 30.000 gespeelde wedstrijden."
Autobanden
Het aantal voetbalvelden van kunstgras is tussen 2007 en 2016 gestegen van ongeveer driehonderd naar tweeduizend. Op 90 procent van deze velden wordt rubbergranulaat gebruikt. Er loopt al een Europees onderzoek naar de korrels die worden gemaakt van oude autobanden, maar daar wil Schippers niet op wachten.
In 2015 leek er een nieuwe Europese norm voor kankerverwekkende stoffen in rubber te komen, maar dankzij een succesvolle lobby van de branchevereniging van bandenfabrikanten valt rubber tot minstens 2017 niet onder die norm. Als de norm al wel zou gelden, zou het gehalte schadelijke stoffen in de granulaten veel te hoog zijn.