Supermarkten die samenwerken met de inkooporganisatie Superunie moeten de minerale oliën MOAH en MOSH in voedselverpakkingen tegengaan. 

Dat blijkt uit een brief die Superunie aan voedselwaakhond Foodwatch heeft geschreven. Het gaat om de supermarkten Plus, Dirk, Coop, Hoogvliet, Spar en een aantal kleinere supermarkten. Niet-leden Lidl en Jumbo kondigden al maatregelen tegen de oliën aan.

De oliën MOAH en MOSH kunnen volgens wetenschappelijk onderzoek mogelijk leiden tot respectievelijk kanker en orgaanschade. Ze lekken vanuit de inkt in de verpakking in het voedsel.

Foodwatch deed dit jaar onderzoek naar huismerkproducten van verschillende supermarkten. In een groot deel van verpakkingen van rijst, pasta, cornflakes en hagelslag werd MOAH aangetroffen, en in sommigen ook MOSH.

Normen

De twee laatste grote Nederlandse supermarkten Albert Heijn en ALDI weigeren tot nu toe maatregelen te nemen, ondanks dat Foodwatch hen hiertoe meerdere malen heeft opgeroepen.

Begin dit jaar liet minister Schippers Foodwatch weten voorstander te zijn van Europese wetgeving en, als deze onverhoopt lang op zich laat wachten, te overwegen eigen normen op te stellen.