Supermarkten nemen maatregelen tegen mogelijk schadelijke oliën

Supermarkten die samenwerken met de inkooporganisatie Superunie moeten de minerale oliën MOAH en MOSH in voedselverpakkingen tegengaan. 

Dat blijkt uit een brief die Superunie aan voedselwaakhond Foodwatch heeft geschreven. Het gaat om de supermarkten Plus, Dirk, Coop, Hoogvliet, Spar en een aantal kleinere supermarkten. Niet-leden Lidl en Jumbo kondigden al maatregelen tegen de oliën aan.

De oliën MOAH en MOSH kunnen volgens wetenschappelijk onderzoek mogelijk leiden tot respectievelijk kanker en orgaanschade. Ze lekken vanuit de inkt in de verpakking in het voedsel.

Foodwatch deed dit jaar onderzoek naar huismerkproducten van verschillende supermarkten. In een groot deel van verpakkingen van rijst, pasta, cornflakes en hagelslag werd MOAH aangetroffen, en in sommigen ook MOSH.

Normen

De twee laatste grote Nederlandse supermarkten Albert Heijn en ALDI weigeren tot nu toe maatregelen te nemen, ondanks dat Foodwatch hen hiertoe meerdere malen heeft opgeroepen.

Begin dit jaar liet minister Schippers Foodwatch weten voorstander te zijn van Europese wetgeving en, als deze onverhoopt lang op zich laat wachten, te overwegen eigen normen op te stellen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie