Tandartsen schieten tekort bij de voorlichting over het plaatsen van kronen. Aan meer dan driekwart van de ruim 1.000 consumenten die meewerkten aan een enquête vertelt de tandarts niet dat er verschillende materiaalsoorten voor kronen zijn, wat de kwaliteitsverschillen zijn en welke prijskaartjes er hangen aan de diverse kronen.

Dit schrijft De Consumentenbond

Naast dat de voorlichting tekort schiet, blijft de verplichte offerte voor een behandeling boven de 250 euro vaak achterwege, of wordt alleen op verzoek van de patiënt zelf geleverd. Hierdoor kunnen consumenten geen goede keuze maken voor een behandeling. Bij 25 procent van de patiënten komt de rekening niet overeen met de offerte. 

Daarbij moeten tandartsen behandelcodes, materiaal- en techniekkosten op de rekening vermelden. Dit doet de helft niet volgens de regels. 

Gerichte actie

De resultaten van het onderzoek zijn door de Consumentenbond gedeeld met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De NZa onderzoekt of er bepaalde praktijken zijn die vaker worden genoemd. Op die manier kunnen de toezichthouders gericht actie ondernemen door eerst opheldering te vragen en als het nodig is scherpere maatregelen te treffen.