Jongeren tot en met 25 jaar oud denken bij 'ouder worden' vooral aan mindere gezondheid (65 procent) en eenzaamheid (29 procent), maar ook aan tijd om te genieten (46 procent).

Mensen van 61 jaar en ouder brengen ouder worden minder vaak in verband met eenzaamheid: 18 procent gaf dit antwoord. Net als de jongeren associëren ze het vooral met achteruitgaande gezondheid, maar ook met genieten.

Dit zijn de uitkomsten van het NUpanel van NU.nl en Necker van Naem, ingevuld door 1.752 mensen (gewogen op sociaal-economisch profiel). De enquête werd afgenomen in het kader van de Nationale Ouderendag, die vrijdag plaatsvindt.

Definitie 'oud'

Aan de respondenten werd ook gevraagd wanneer zij iemand 'oud' vinden. Daar blijken jongeren dat mensen al oud zijn als ze boven de 60 zijn (41 procent van de jongeren vulde dit in) of boven de 70 (45 procent).

De resultaten zien er heel anders uit als 60-plussers deze vraag beantwoorden. Tweederde van deze groep vindt dat ze pas oud kunnen worden genoemd als ze meer dan de 80 jaar oud zijn.

Verder valt op dat alle leeftijdsgroepen ongeveer hetzelfde denken over de stelling 'Ouderen van nu hebben het goed'. Van jongeren tot ouderen en de groepen daartussenin, is grofweg de helft het hier in meer of mindere mate mee eens. Ongeveer een tiende is neutraal, de rest is het er geheel of gedeeltelijk mee oneens.