'Een op de zes 15-jarigen is al meerdere keren dronken geweest'

16 procent van de Nederlandse meisjes van 15 jaar oud is twee of meer keer dronken geweest in haar leven. Voor jongens in dezelfde leeftijd is dit 17 procent.

Dat staat in een nieuw rapport van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) naar alcoholgebruik en roken. Het onderzoek werd uitgevoerd in 35 landen.

De organisatie keek ook naar rookgedrag. 11 procent van de Nederlandse 15-jarigen rookt minstens één keer per week. Dit percentage is gelijk bij jongens en meisjes.

Minder drinken

Over het algemeen zijn Nederlanders steeds minder gaan drinken. Waar mensen van 15 jaar en ouder in 2000 nog 10,1 liter pure alcohol per jaar dronken, was dat in 2014 gedaald naar 8,4 liter.

Nederlanders zitten met hun alcoholinname net onder het OESO-gemiddelde van bijna negen liter pure alcohol per jaar. De zwaarste drinkers wonen in Ierland, met een gemiddelde inname van ruim veertien liter per jaar. Het minst drinken mensen in Turkije (1,5 liter per jaar) en Israel (2,7 liter).

De cijfers over roken laten een nog veel grotere afname zien. In Nederland rookte veertien jaar geleden 32 procent van de bevolking dagelijks naar iets meer dan 19 procent.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie