Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer een bij vrouwen, wijzen recente cijfers van De Hartstichting uit. Elk jaar overlijden ruim 20.000 vrouwen aan een hart- of vaatziekte, per dag iets meer dan 55. Maar het onderzoek binnen de gezondheidszorg is vooral op de mannelijke patiënt gericht.

"Er bestaat momenteel een tunnelvisie in de gezondheidszorg. Het is ook een beroepsgroep waar vooral mannen het voor het zeggen hebben. Mannelijke patiënten worden vaak als de standaard genomen. Hierdoor worden klachten bij vrouwen niet goed beoordeeld. Er moet meer worden ingezoomd op de vrouwelijke patiënt", stelt Angela Maas, vrouwencardioloog bij het Radboud MC, in gesprek met NU.nl.

Maas stelt dat vrouwen met hart- en vaatziekten andere klachten dan mannen hebben. "Vrouwen hebben meer last van kramp en mannen van vernauwing. De dagelijkse praktijk is georiënteerd op het zoeken naar vernauwingen, een afwijking die mannen vaker hebben dan vrouwen."

440 vrouwen

Dagelijks sterven ruim honderd mensen aan een hart- of vaatziekte in Nederland, waarvan 55 vrouw is. 
Een op de vier vrouwen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte en elke dag worden ruim 440 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte. Donderdag is het Dag van het Hart, om aandacht te vragen voor hartproblemen en -klachten.

Maas: "Waar een jonge vrouw nu al op kan letten is haar gewicht, of ze rookt, gezond eet en beweegt. Als je bovendien weet dat hart- en vaatziekten in je familie zitten, wees er dan extra alert op. Preventie begint al vroeg."

Maas hamert op meer onderzoek naar vrouwen met hart- en vaatziekten. "Mensen in de gezondheidszorg moeten meer gendersensitief zijn en genderspecifiek handelen. Zo wordt de gezondheidszorg efficiënter." Jeanine Roeters van Lennep, internist bij Erasmus MC, beaamt dit: "De focus is inderdaad vooral op mannen geweest."

Daarbij benadrukt Roeters van Lennep dat hart- en vaatziekten onder jongeren, een onderwerp is dat vrij onderbelicht is. "Je leest weinig over jongeren en hart- en vaatziekten omdat het zeldzaam is. Toch krijg ik in mijn praktijk veel jongeren onder de dertig met hart- en vaatziekten. Zij vertellen ook dat als zij gaan revalideren, er dan vooral mensen van zeventig zijn."

Stress

Dagelijks sterven 25 mensen jonger dan 75 jaar aan een hart- of vaatziekte. De hoeveelheid stress die twintigers ervaren heeft invloed op het krijgen van hart- en vaatziekten. "Maar stress is een lastig begrip in de geneeskunde", vertelt Roeters van Lennep. "Hart- en vaatziekten gaan vaak samen met een ongezonde levensstijl. Als iemand stress ervaart, sport diegene vaak minder, eet diegene ongezond en rookt diegene vaker."

Omdat hart- en vaatziekten vaker bij oudere mensen voorkomen, wordt er bij jongeren niet snel aan gedacht. Roeters van Lennep: "Een hartinfarct wordt niet vaak herkend, ook al komen jongeren met pijn op de borst bij de huisarts. Dit is eigenlijk leeftijdsgebonden discriminatie."

De grootste boosdoener is nog steeds roken, stelt Roeters van Lennep. "Er is een stijging te zien in de groep jong vrouwen met hart- en vaatziekten die roken. Roken is slechter voor vrouwen dan mannen. Wat opvallend is, is dat vooral vrouwen moeite hebben met stoppen met roken, omdat sommigen bang zouden zijn om aan te komen. Mannen vinden het over het algemeen makkelijker om te stoppen met roken."