Onderzoekers ontdekken nieuwe behandelmethode van abcessen

Onderzoekers van de Universiteit van Brits-Columbia zijn er in geslaagd om te voorkomen dat medicijn-resistente bacteriën uitgroeien tot een abces. Dit lukte door een peptide in de infectie aan te brengen.

Dat meldt MedicalXpress woensdag.

Een peptide is een molecuul dat bestaat uit een klein aantal aminozuren dat verbonden is met peptidebindingen. Het peptide DJK-5 heeft invloed op de stress-respons van het abces. De groei van bacteriën in abcessen wordt gestimuleerd door stress. Door het peptide aan te brengen, wordt dit proces stopgezet.

Antibiotica

"We hebben aangetoond dat alle superbacteriën bij stress gevoelig zijn voor dit peptide", zegt Bob Hancock, een van de wetenschappers die meewerkte aan het onderzoek. Ook blijkt dat het nog beter werkt als de patiënt hierbij een antibioticakuur neemt. De combinatie van antibiotica en het peptide verkleint de kans aanzienlijk dat er resistentie optreedt.

Het onderzoek is uitgevoerd bij muizen. Hancock hoopt dat hij binnen een jaar de methode kan uittesten bij mensen.

Elk jaar belanden er 3,2 miljoen Amerikanen op de eerste hulp vanwege een abces of soortgelijke bacteriële infectie. Omdat antibiotica vaak niet effectief zijn in de bestrijding ervan, moet het abces worden weggesneden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie