'Registratie vruchtbaarheidskliniek op orde'

De zeventien vruchtbaarheidsklinieken in Nederland hebben de zorg rond donorbevruchting goed geregeld. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). 

In 2009 moest Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht op last van de IGZ sluiten omdat de dossiers bij de zogenoemde semenbank niet op orde waren. Die sluiting was aanleiding voor een nieuwe inspectieronde.

Alle fertiliteitsklinieken registreren de relaties tussen donoren en ontvangers en de daaruit ontstane zwangerschappen nu correct in hun archieven, aldus de inspectie dinsdag.

De klinieken leggen deze gegevens ook vast in het donorregister. "De IGZ heeft er vertrouwen in dat de gegevens over donoren en vrouwen die met donorcellen zwanger zijn geworden betrouwbaar zijn."

Kanttekening

De inspectie maakt nog wel een kanttekening: gegevens over donorbevruchtingen die in de klinieken beschikbaar zouden beter kunnen worden gedeeld. Zo kan worden voorkomen dat donoren zich bij meerdere klinieken aanmelden en op die manier vele tientallen tot een paar honderd nakomelingen kunnen hebben.

Sinds 2004 is het wettelijk verboden om anoniem te doneren. Klinieken moeten alle gegevens over de donor melden bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB).

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie