Het gebeurt steeds vaker dat vrouwen een spiraal verkiezen boven een pil. Dat concludeert het Kenniscentrum Rutgers na vragen van NU.nl.

"De pil is nog altijd het meest gebruike anticonceptiemiddel", zegt Ineke van der Vlugt van het kenniscentrum. "Al zien we dat meer vrouwen een spiraal nemen. Ze kiezen daarvoor omdat ze twijfels hebben over de pil. Zowel de pil als de spiraal zijn veilig. Een spiraal moet echter goed geplaatst zijn."

Maandag is het de Internationale dag van de Anticonceptie. In Nederland is het anticonceptiegebruik al jaren hoog. Het aantal abortussen in Nederland behoort al decennia tot de laagste wereldwijd.

Er zijn daarnaast ook weinig tienerzwangerschappen en tienermoeders.

Anticonceptiemiddelen

IRI Nederland meldt aan NU.nl dat in 2015 voor zo'n 18,5 miljoen euro aan anticonceptiemiddelen werd verkocht door supermarkten en drogisterijen. Het gaat dan om 2,3 miljoen pakjes voorbehoedsmiddelen. Dat is een lichte daling met 2014, toen werd voor 18,6 miljoen euro verkocht.

In de eerste 32 weken van 2016 is tot nu toe bijna 11,5 miljoen euro omgezet, een stijging van 1,4 procent ten opzichte van de eerste 32 weken van 2015. De gemidelde prijs per pakje voorbehoedsmiddelen was in 2015 7,87 euro, een jaar eerder was dit nog 8,01 euro.

In 2013 gebruikte twee derde van de vrouwen tussen de 18 en de 45 jaar een methode om een zwangerschap te voorkomen, stelt het CBS. Van alle methoden om een zwangerschap tegen te gaan, wordt de pil het meest gebruikt. In 2013 gebruikte zo'n 37 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar de pil.

Vooral bij vrouwen tussen de 18 en 25 jaar was deze vorm van anticonceptie in 2013 populair; ruim 6 op de 10 jonge vrouwen slikten de pil. Het gebruik van de pil is echter wel afgenomen, het spiraaltje daarentegen wint terrein.

Vrouwencondoom

Het vrouwencondoom was in Nederland enkele jaren een onderbelicht anticonceptiemiddel, stelt Tim Looten van Kenniscentrum Rutgers. "Die onderbelichting is onterecht. Er is momenteel een trend gaande van jonge vrouwen die op zoek zijn naar alternatieven voor hormonale anticonceptie."

"In de jaren 90 is het vrouwencondoom al geïntroduceerd maar dit was geen succes. Het condoom was namelijk gemaakt van bepaalde materialen die tijdens het hebben van seks een vervelend geluid veroorzaakte. Veel mensen die horen over het vrouwencondoom moeten hier vaak nog aan denken."

Ook denken veel vrouwen dat een vrouwencondoom ingewikkeld is. "Dat is niet zo. Het vrouwencondoom heeft een ring aan de buiten- en binnenkant. Bij het inbrengen knijp je de binnenste ring samen en druk je het condoom verder naar binnen. De buitenste ring blijft buiten de vagina. Deze ring beschermt tevens je vulva."

"Als je het vergelijkt met de pil en de spiraal, biedt het vrouwencondoom meer zekerheid tegen soa's en zwangerschap. Daarbij geeft het vrouwen meer controle dan het gebruik van een mannencondoom tijdens seks. Er bestaan gendervooroordelen over het vrouwencondoom. Een condoom zou namelijk mannelijk horen zijn, een vrouwelijke variant is nog niet geaccepteerd."

Abortus

In 2014 zijn in Nederland totaal 30.361 abortussen (inclusief overtijdsbehandelingen) opgegeven aan de inspectie voor de Gezondheidszorg. Hiervan zijn 3.763 behandelingen uitgevoerd bij vrouwen die vanuit het buitenland naar Nederland kwamen (12,4%).

De toestroom van het aantal vrouwen dat naar Nederland komt voor een behandeling is gestabiliseerd. Ten opzichte van 2013 is het aantal abortussen onder vrouwen die in Nederland wonen met 166 gedaald.