De hiv-preventiepil PrEP kan de komende tien jaar tussen de 1.000 en 2.500 nieuwe hiv-infecties voorkomen. Daarbij is het preventief gebruik van deze pil, die is samengesteld uit de virusremmers tenofovir en emtricitabine, kosteneffectief. 

Dat bewijst onderzoek van het Erasmus MC en het AMC, dat vandaag gepubliceerd wordt in Lancet Infectious Diseases. De onderzoekers maakten bij de berekening van de kosteneffectiviteit gebruik van wiskundige modellen en rekenden de resultaten om naar zogeheten QALY’s: Quality Adjusted Life Years

Uit onlangs gepubliceerde studies was al gebleken dat dagelijkse inname van de hiv-preventiepil een effectieve manier is om meer hiv-infecties te voorkomen, in aanvulling op het gebruik van een condoom. PrEP wordt op dit moment in Nederland alleen in studieverband gegeven aan transgenders en mannen die seks hebben met mannen. Zij behoren in Nederland tot de mensen die het grootste risico lopen op een besmetting met hiv.

"PrEP is een verschrikkelijk duur medicijn", zegt onderzoeker David van de Vijver van de afdeling Virologie van het Erasmus MC in een gesprek met NU.nl. "Dit komt omdat het een kleine markt is in Nederland."

Goedkoper

"Het is goedkoper om deze preventiepil te gebruiken dan een levenslange behandeling te ondergaan." De preventiepil komt uit op 3.850 euro per jaar en de behandeling kost 500.000 euro. "Daarbij beschermen de mensen die het preventiemiddel nemen ook de partners met wie ze seks hebben", vervolgt Van de Vijver. 

De preventiepil verlaagt het risico van hiv met 85 procent. Je hoeft het niet iedere dag tot je te nemen, alleen op de dagen rondom seksueel contact. Een van de bijwerkingen van de pil is nierfalen, maar dit komt niet vaak voor.

In Nederland lopen er gemiddeld 22.000 tot 23.000 mensen rond die geïnfecteerd zijn met hiv. Hier zitten ook mensen bij die het nog niet weten. De Vijver: "Dit is niet omdat ze zich ervoor schamen en zich daarom niet uitspreken. Dit is met name onwetendheid. Het gaat aan het begin ook nog niet gepaard met effecten, dit gebeurt pas later."

Vergoed

In Amerika en Frankrijk wordt PrEP al gebruikt. In die landen wordt het tevens vergoed. In Nederland wordt het medicijn niet vergoed door de zorgverzekeraar. "Ik hoop dat dit zo snel mogelijk gebeurt", zegt Van de Vijver. De minister moet hier nog een besluit over maken. Momenteel ligt de zaak bij de Gezondheidsraad.

Jaarlijks vinden meer dan duizend nieuwe hiv-infecties plaats in Nederland, circa 70 procent van de infecties vindt plaats onder mannen die seksueel contact hebben met mannen.