Mensen die het obesitas-gen, het zogeheten FTO-gen, bij zich dragen hebben niet minder kans op gewichtsverlies dan mensen die dit wel hebben.

Dit blijkt uit een studie van The British Medical Journal. Het volgen van een dieet en het hebben van lichaamsbeweging kan nuttig zijn bij het verliezen van gewicht, zelfs als mensen een obesitas-gen met zich meedragen. Een bepaald dna is dus geen belemmering bij het verliezen van gewicht.

Mensen die twee varianten van het obesitas-gen met zich meedragen, zijn gemiddeld 3 kilo zwaarder dan mensen zonder en hebben 1,7 keer meer kans op obesitas.

In totaal zijn er in totaal 9.500 volwassenen met overgewicht geanalyseerd in acht studies. De deelnemers die het gen bij zich droegen, waren gemiddeld 0,9 kilo zwaarder. Dit zou te maken hebben met de aantrekkingskracht van calorierijk voedsel en het gevoel vol te zitten na een maaltijd.

'Geweldig'

De proefpersonen namen deel aan verschillende dieetprogramma's. Onderzoeker John Mathers: "Tot onze verrassing ontdekten we dat er geen verschil is tussen deelnemers met het FTO-gen en zonder op het gebied van gewichtsverlies." Daarbij was er ook geen invloed van geslacht en etniciteit op gewichtsverlies.

De onderzoekers zijn blij met de uitkomst: "Dat deze grootte van een studie uiteindelijk aankomt op gezond verstand is geweldig."