Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
roken sigaret sigaretten asbak

Laagste aantal rokers ooit geregistreerd in Engeland

In 2015 rookte 16,9 procent van de Engelse volwassenen. In 2012 lag dit percentage nog op 19,3. In het land is daarmee het laagste aantal rokers ooit geregistreerd. 
Door NU.nl

Diverse Britse media melden dat op basis van gegevens van Public Health England (PHE). In totaal telt het land nu 7,2 miljoen rokers.

Er wordt meer gerookt onder mannen (19,1 procent) dan onder vrouwen (14,9 procent).

In 2015 zouden 2,5 miljoen rokers geprobeerd hebben te stoppen. Hiervan was een vijfde succesvol. Door de afname zijn er in totaal 14,6 miljoen ex-rokers in Engeland.

Daling

De daling is mogelijk te danken aan de populariteit van elektronische sigaretten. De verkoop van deze alternatieve sigaret zag een stijgende lijn in het afgelopen jaar. Producten als nicotinepleisters en -kauwgom waren minder in trek.

Kevin Fenton van PHE is positief over de ontwikkeling, maar geeft aan dat er nog veel werk te doen is. "Naast ongezonde eetgewoontes is roken met 78.000 jaarlijkse sterfgevallen de grootste oorzaak van vroegtijdige sterfgevallen die voorkomen kunnen worden."

Fenton hoopt dat degenen die nog niet gestopt zijn dat alsnog gaan doen. "Mensen die stoppen met roken zullen snel zien dat hun bloeddruk daalt, ze beter kunnen ademen en een betere circulatie krijgen. Stoppen met roken is het beste wat een roker kan doen voor zijn gezondheid."

Engeland lijkt voorop te lopen met het afnemen van het aantal rokers in vergelijking met andere landen van het Verenigd Koninkrijk. In Schotland rookt 20 procent van de volwassenen. In Wales ligt dit percentage op 19 en in Noord-Ierland op 18.


Lees meer over:
Tabak en rokenGezondheid

Aanbevolen artikelen