Hoogleraar kindergeneeskunde Eduard Verhagen verwacht dat er binnen nu en een jaar een kenniscentrum opent voor euthanasie bij kinderen. De artsen zouden al zijn begonnen met onderzoek naar de praktijk van beslissingen over het levenseinde voor kinderen tussen een en twaalf jaar oud.

Verhagen is volgens AD autoriteit op het gebied van kindereuthanasie. Momenteel is het nog zo dat kinderen tussen de een en twaalf jaar oud door de wet als wilsonbekwaam worden beschouwd en niet in aanmerking komen voor euthanasie.

"Wij denken dat sommige kinderen jonger dan twaalf even goed of zelfs beter in staat zijn om dit soort belangrijke beslissingen te nemen. De kalenderleeftijd voelt als een merkwaardiger scheidsrechter", aldus Verhagen.

In Nederland zijn euthanasiemogelijkheden om uitzichtloos en ondraaglijk lijden voor pasgeborenen van 0 tot 1 jaar en voor kinderen van boven de twaalf jaar.

België

De hoogleraar vertelt dat België nu goed in de gaten gehouden wordt voor de ontwikkeling in Nederland. In België werd in het tweede weekend van september bekend dat een ongeneeslijk zieke minderjarige euthanasie heeft gekregen.

De leeftijd van de minderjarige werd niet bekendgemaakt, maar volgens betrokkenen zou het gaan om iemand van zestien of zeventien jaar oud. "Als het in België inderdaad om een 17-jarige ging, zou dat in Nederland onder de euthanasiewet zijn gevallen. De Belgen hebben in hun systeem voor jongere kinderen een belangrijke stem gegeven aan de evaluaties van kinderpsycholoog of kinderpsychiater. Wij zijn dus benieuwd welke methodiek is gebruikt om die wilsbekwaamheid vast te stellen."