'Hartinfarct wordt mogelijk doorgegeven in genen'

Onderzoek van de Universiteit van Uppsala in Zweden heeft aangetoond dat een hartinfarct wordt opgeslagen in het DNA. Dit wordt mogelijk overgedragen op kinderen.

Het onderzoek werd gedaan onder ruim zevenhonderd mensen die een hartinfarct hadden overleefd en werd gepubliceerd in de Human Molecular Genetics. Erfelijkheid speelt, naast factoren uit de omgeving, een grote rol bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Het onderzoek richtte zich op epigenetische veranderingen, die ontstaan als DNA-modificaties bepaalde genen aan of uit zetten. Bij mensen die een hartinfarct hadden gehad werden erg veel van deze epigenetische veranderingen aangetroffen.

Onduidelijkheid

Het is volgens de onderzoekers echter niet duidelijk of de ontstane veranderingen bijdragen aan een verdere ontwikkeling van de ziekte of slechts als herinnering worden opgeslagen.

"De veranderingen ontstaan tijdens een hartaanval, wanneer het lichaam reageert door bepaalde genen aan te zetten. Dit mechanisme beschermt het weefsel en herstelt het lichaam na het infarct", vertelt Åsa Johansson hoofdonderzoeker immunologie, genetica en pathologie. Deze aanpassingen blijven achter in het lichaam en worden mogelijk doorgegeven aan volgende generaties.

Ze denkt dat het onderzoek in de toekomst kan helpen bij het ontwikkelen van medicijnen en behandelingen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie