450 Nederlandse vrouwen hebben klachten door sterilisatiebehandeling

In Nederland hebben ongeveer 450 van de 30.000 vrouwen die zijn gesteriliseerd met Essure-implantaten melding gemaakt van lichamelijke klachten.

De meest genoemde klachten zijn pijn en vermoeidheid, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Essure-implantaten zijn een sterilisatiemethode die bestaat uit kleine veertjes die in de eileiders worden geplaatst. Sommige vrouwen krijgen hier echter last van, bleek eerder al uit Amerikaans onderzoek.

Bloedingen

Volgens het RIVM gaat het bij de pijnklachten vooral om de buik, de rug en het hoofd. Daarnaast worden hevige bloedingen tijdens en tussen de menstruatie, stemmingswisselingen, geheugenverlies en concentratieproblemen gemeld.

"Veel vrouwen geven aan dat deze klachten hun dagelijks leven negatief beïnvloeden. Ze voelen de veertjes zitten of ervaren beperkingen bij het bewegen", aldus het RIVM.

De gemelde klachten komen van vrouwen die tussen 2001 en 2016 het implantaat hebben gekregen. Hun gemiddelde leeftijd was 37 jaar op het moment van de sterilisatie.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, liet eerder al weten dat de Essure-implantaten verwijderd kunnen worden. Dit wordt meestal door de zorgverzekering vergoed.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie