Mensen baseren hun oordeel over hoe dronken ze zijn vooral op hoe dronken mensen in hun omgeving zijn en niet zozeer op hoeveel glazen ze op hebben. Daardoor onderschatten mensen vaak hoe dronken ze zijn.

De universiteit van Cardiff onderzocht 1.862 mensen die op verschillende vrijdagen en zaterdagen in een café aan het drinken waren. Bij de participanten werd een blaastest gedaan en een deel van de groep, vierhonderd mensen, beantwoordden vragen over hoe dronken ze zichelf vonden op dat moment.

De deelnemers onderschatten vrijwel iedere keer hoe donken ze waren. De meeste mensen beschouwden zichzelf als matig dronken en met matig risico, ook als ze al teveel op hadden om te mogen rijden. Mannen hadden gemiddeld een hoger alcoholpercentage in hun bloed dan vrouwen.

"Onafhankelijk van hoeveel iemand zelf drinkt, als ze anderen zien die meer aangeschoten zijn dan zij zelf, hebben ze er minder problemen mee om meer te drinken", aldus onderzoeker Simon Moore.

Nuchter

Het inzicht dat mensen zichzelf vergelijken met anderen zien de onderzoekers als een mogelijkheid voor een strategie om overmatig alcoholgebruik te minderen.

Moore: "Zo kan er gekeken worden of het aantal erg dronken mensen in een drinkgelegenheid kan worden verminderd, of of we het aantal nuchtere mensen kunnen verhogen. Waarschijnlijk heeft dat laatste het meeste effect, want mensen lijken zich meer te laten beïnvloeden door nuchtere mensen, dan door andere aangeschoten leeftijdsgenoten."