Ondanks de leeftijdsverhoging voor alcoholgebruik van zestien naar achttien jaar blijven jongeren drinken. 14 procent heeft de afgelopen tijd alcohol gedronken. 

Dat meldt het Trimbos Instituut op basis van onderzoek naar het gebruik van genotsmiddelen onder jongeren tussen zestien en achttien jaar oud op het mbo en hbo.

"Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor de negatieve effecten van alcoholgebruik voor met name jonge mensen, is de drinkcultuur onder Nederlandse jongeren er nog altijd een van stevig drinken", aldus de onderzoekers. 

Ook blijkt uit navraag bij artsen, scholen en controleurs dat het alcoholgebruik onder jongeren niet is veranderd sinds de NIX18-campagne, die jongeren onder de achttien ervan moet weerhouden alcohol te nuttigen. 

Hbo

Volgens Trimbos heeft 80 procent van de 17-jarige hbo'ers in de afgelopen maand gedronken. Dit is aanzienlijk hoger dan hun leeftijdsgenoten op het mbo (61 procent) en het voortgezet onderwijs (65 procent).

Bij meisjes en jongens die recent gedronken hebben is een verschil te zien. 21 procent van de jongens die drinkt, drinkt in het weekend meer dan twintig glazen alcohol, bij meisjes ligt dit aantal op 7 procent.

Ouders

Jongeren die met een alcoholvergiftiging bij de spoedeisende hulp zijn beland, worden doorverwezen naar de Alcoholpoli. Volgens een woordvoerder van de Alcoholpoli ligt de oorzaak van het overmatig drankgebruik van jongeren vooral bij de ouders.

"Ouders vinden het moeilijk om hun kinderen vanaf zestien jaar te verbieden om te drinken. Sterker nog, ze kopen het voor hun kinderen en verstrekken het. Dat doen ze onder het motto: dan heb ik er nog een beetje zicht op." 

Staatssecretaris Martin van Rijn stelt dat de ouders het gesprek moeten aangaan met hun kinderen over alcohol, roken en drugs.