Onderzoekers van de University College Londen en Cancer Research UK hebben bewijs gevonden dat ruim 18.000 mensen in Engeland geholpen zijn om van hun verslaving af te komen door e-sigaretten, maar dat de langetermijneffecten van het gebruik onbekend zijn. 

Dit schrijft The Telegraph. Het onderzoek wijst uit dat de meest effectieve manier om te stoppen met roken het gebruik van medicatie en professionele hulp is.

Een roker die professionele hulp ontvangt heeft drie keer zoveel meer kans om ermee te stoppen dan iemand die het op eigen kracht doet. Ter vergelijking: e-sigaretten verhogen de kans met 60 procent. Gemiddeld gebruiken 2,8 miljoen mensen in Engeland e-sigaretten. 

Alison Cox, directeur bij Cancer Research UK: "E-sigaretten kunnen een rol spelen in het helpen bij het stoppen met roken. Daarbij zijn e-sigaretten veiliger dan tabak. We zullen doorgaan met onderzoek naar e-sigaretten."

Stapsgewijs stoppen

E-sigaretten werken door de verdamping van vloeistoffen. De ingeademde damp zou in vergelijking met tabaksrook minder schadelijk zijn. Verschillende makers menen dat e-sigaretten helpen om stapsgewijs te stoppen met roken.

Vorig jaar concludeerde de U.S. Preventive Services Task Force al dat er te weinig bewijs is dat e-sigaretten werken als stopmethode.