De seksuele voorlichting die wordt gegeven op scholen sluit niet goed aan bij jongeren en is in veel gevallen ongemakkelijk. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarin de seksuele voorlichting in tien verschillende landen werd onderzocht.

Jongeren, veelal tussen de twaalf en achttien jaar oud, werd gevraagd naar de seksuele voorlichting die zij kregen op school. Onder de landen waren de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan, Iran, Brazilië en Zweden. Een analyse van de in totaal 55 kwalitatieve studies is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.

Hoewel de voorlichting in ieder land anders is, bleken veel studenten over het algemeen negatief te zijn over de gekregen lessen. De onderzoekers stellen dat scholen de seksuele voorlichting vaak hetzelfde benaderen als ieder ander vak. Terwijl de voorlichting volgens hen doordachter moet worden aangepakt.

"Ze houden weinig rekening met dat seks voor iemand schaamtevol kan zijn en angst kan bezorgen", vertelt onderzoeker Pandora Pound aan TIME.

Ook hebben volgens haar veel scholen het idee dat studenten niet seksueel actief zijn. Hierdoor zit er een ruimte tussen de informatie die wordt gegeven en de realiteit. Verder wordt veel informatie gegeven die enkel gericht is op seks tussen hetero's.

Wetenschappelijke benadering

De onderzoekers concluderen dat veel voorlichting niet verder gaat dan seksuele gezondheid, het tegengaan van geslachtsziekten en wat te doen bij zwangerschap en hoe die te voorkomen.

De stof wordt bovendien vaak wetenschappelijk benaderd. Er wordt weinig gesproken over plezier en verlangen. Ook ervaren studenten de les van hun docenten als ongemakkelijk en beschamend.

Om de seksuele voorlichting op scholen te verbeteren kunnen ze het beste externe mensen inhuren, stelt Pound. Dat moeten dan experts zijn die verder afstaan van studenten dan de docenten. Bovendien moeten ze positief tegenover seks staan.