De opgevulde kinderbeha's die onder meer in winkelketens HEMA en de Bijenkorf worden verkocht geven volgens experts een verkeerd signaal aan jonge meisjes.

Willeke Bezemer, seksuologe, zegt in het AD dat het een signaal geeft aan kinderen dat ze borsten moeten hebben. "En dat is onzin. Kinderen hebben geen borsten. In de hele groep is misschien één meisje met wat meer borstgroei, maar de meesten hebben nog weinig tot niets."

Bezemer stelt dat de winkelketens niet deze beha's moeten verkopen, omdat het bijdraagt aan de onzekerheid en ontevredenheid van kinderen. "We weten uit allerlei onderzoeken dat het neveneffect van deze onzekerheid een verbinding heeft met eetstoornissen en een laag gevoel van eigenwaarde."

De hoofdredacteur van tijdschrift Ouders Online, Justine Pardoen, begrijpt waarom de winkelketens de opgevulde kinderbeha's verkopen. "Als kinderen 9 jaar oud zijn, ontstaat een kantelpunt en willen ze bij volwassenen horen. Meisjes willen dan, net als hun moeder, een beha. (..) Kinderen vinden hier niets seksueels aan, die gevoelens hebben ze niet."

"Maar volwassenen vinden het niet prettig", beargumenteert Pardoen verder. "Wij associëren een bh met seksualiteit en dat hoort niet bij een kinderlichaam."

T-shirts

In het AD laat een woordvoerder van de HEMA weten waarom de winkel kiest om de kinderbeha's te verkopen. "Het is niet dat kinderen grotere borsten willen. Meisjes willen liever niet dat hun tepels zichtbaar zijn in T-shirts. Daarvoor kopen ze deze bh's."

De Bijenkorf reageert dat de beha's al jaren in het assortiment van de keten zitten. "De bh is voor kinderen die zich 'al ontwikkelen' en er is voldoende aanbod zonder vulling. En een padded is geen push-up."