Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Een derde EHBO'ers niet bereid tot reanimatie

Van alle mensen die een EHBO-diploma hebben, is ruim een derde niet bereid iemand te reanimeren. Het Rode Kruis constateert dat na een onderzoek van TNS NIPO onder meer dan duizend mensen. 
Door ANP

Het heeft geen verklaring waarom maar 64 procent wil ingrijpen. Van de mensen zonder EHBO-diploma is maar 16 procent bereid iemand te reanimeren.

Bij bewusteloosheid zegt bijna 80 procent van de mensen met een juiste opleiding te willen helpen. Ruim 30 procent zonder diploma durft het dan niet aan om hulp te bieden. Bij een bloeding is dat percentage 75 versus 40.

Het Rode Kruis vindt de uitkomsten dramatisch, omdat juiste de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. ''Uit eigen ervaring weten wij wel dat mensen zonder diploma vaak niet weten wat ze moeten doen of dat ze bang zijn fouten te maken'', aldus een woordvoerster.

Niet iedereen wil reanimeren

Teleurstellend

Volgens de zegsvrouw waren de uitkomsten bij een vergelijkbaar onderzoek vier jaar geleden minder teleurstellend. De hulpverleningsorganisatie noemt het extra zorgelijk dat ook maar weinig mensen overwegen een EHBO-cursus te doen.

Het Rode Kruis verkoopt zelf EHBO-cursussen en wil die nu beter aan de man gaan brengen. Omdat mensen vaak vinden dat ze te duur zijn, te intensief of te ingewikkeld, biedt het Rode Kruis de cursus ook via internet aan. Op een speciale EHBO-app staan tips voor noodsituaties.

Beeld uit video: Vijf stappen om iemand met een hartaanval te reanimeren
Afspelen knop

Vijf stappen om iemand met een hartaanval te reanimeren

Vijf stappen om iemand met een hartaanval te reanimeren


Lees meer over:

Rode Kruisehbo

Aanbevolen artikelen