Het D66-plan voor actieve donorregistratie kan ook na aanpassingen niet rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat bleek donderdag tijdens het debat over het plan.

In de plannen moeten volwassen Nederlanders kiezen of zij wel of geen donor willen zijn. Nee is nee, maar bij geen keuze wordt iemand wel geregistreerd als orgaandonor.

Donderdag bleek dat het al eerder twijfelende CDA en regeringspartij VVD nog steeds niet enthousiast zijn. D66 had geprobeerd aan de bezwaren tegemoet te komen.

Met dat doel zou iemand die geen keuze maakt nog steeds automatisch orgaandonor worden, maar niet meer automatisch als 'ja' worden geregistreerd, maar als 'geen bezwaar'.

Nabestaanden

Daarmee zou D66 tegemoetkomen aan het bezwaar dat als de wet in de praktijk toch niet goed blijkt te werken, achteraf niet meer duidelijk is wie actief 'ja' heeft gezegd en wie niet heeft gereageerd. Het zou betekenen dat dan heel veel mensen opnieuw kenbaar moet maken of ze donor willen willen zijn.

De VVD is echter nog steeds niet overtuigd. "Al was het alleen maar omdat mensen daarmee het belangrijke recht om niet te kiezen wordt ontnomen", aldus VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte.

Kamerlid Hanke Bruins Slot: "Het CDA ziet het liefst dat iedereen zelf registreert of hij of zij orgaandonor wil zijn. Als dat niet gebeurt, horen nabestaanden te bepalen wat er met het lichaam gebeurt zodra iemand komt te overlijden."