Baby's die geboren worden via een keizersnede hebben vijftien procent meer kans om als kind overgewicht te ontwikkelen dan baby's die via de natuurlijke wijze ter wereld zijn gekomen.

Dat concluderen wetenschappers van de Harvard Universiteit in een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Pediatrics.

Mensen die via een keizersnede zijn geboren en die één of meerdere broers of zussen hebben die wel ter wereld zijn gekomen middels een vaginale geboorte, hebben zelfs 64 procent meer kans om overgewicht te krijgen.

Andersom is er ook een correlatie te bespeuren: kinderen die op natuurlijke wijze ter wereld zijn gekomen, maar wel een broer of zus hebben die via een keizersnede zijn geboren, hebben 31 procent minder kans op overgewicht op latere leeftijd.

Overtuigend

"Deze resultaten zijn zeer overtuigend bewijs dat er inderdaad een verband bestaat tussen een keizersnedegeboorte en overgewicht", aldus onderzoeker en arts Jorge Chavarro.

"Vooral het feit dat er verschil te bespeuren is tussen kinderen met dezelfde moeder, die dezelfde genen hebben maar wel op verschillende wijze ter wereld zijn gekomen."

Voor het onderzoek is data gebruikt van ruim 22.000 mensen, die zestien jaar lang deelnamen aan een studie waarbij de deelnemers elk jaar of elke twee jaar vragen over hun gezondheid beantwoordden. De onderzoekers hebben hierbij gekeken naar de BMI van de personen en het feit of zij via een keizersnede zijn geboren.