'Farmaceuten betaalden medische specialisten miljoenen'

Farmaceuten betalen medische specialisten miljoenen. Vooral reumatologen, internisten en longartsen ontvingen veel geld.

De miljoenen worden vooral gestoken in advieswerk, spreekbeurten en congresbezoeken. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van de Volkskrant.

Volgens de krant ontving ruim 40 procent van de reumatologen en urologen vorig jaar geld van farmaceuten. Voor longartsen en internisten was dit ruim een derde. Artsenorganisatie KNMG zei eerder dat slechts een paar procent van alle artsen bijverdient. Dat gemiddelde camoufleert dat de betalingen zich concentreren in enkele specialismen.

De krant analyseerde de betalingen aan ruim 13.000 specialisten in zestien vakgebieden. Daaruit blijkt dat bijna 2.400 artsen betaald werden. Zij ontvingen vorig jaar in totaal 5,6 miljoen euro van farmaceutische bedrijven. Het meeste geld (2,2 miljoen euro) werd gebruikt om reis- en verblijfkosten te betalen van artsen die congressen bezochten. Daarna trok de industrie 1,4 miljoen euro uit voor spreekbeurten.

Ziekenhuizen

De krant keek ook naar de betalingen aan ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en beroepsverenigingen. Het onderzoek toont aan dat de farmaceutische industrie overal in de gezondheidszorg sponsort. Het meeste geld ging naar de academische ziekenhuizen.  

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt volgens de Volkskrant of de artsen die bijverdienden de geneesmiddelenwet hebben overtreden

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie