Farmaceuten betalen medische specialisten miljoenen. Vooral reumatologen, internisten en longartsen ontvingen veel geld.

De miljoenen worden vooral gestoken in advieswerk, spreekbeurten en congresbezoeken. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van de Volkskrant.

Volgens de krant ontving ruim 40 procent van de reumatologen en urologen vorig jaar geld van farmaceuten. Voor longartsen en internisten was dit ruim een derde. Artsenorganisatie KNMG zei eerder dat slechts een paar procent van alle artsen bijverdient. Dat gemiddelde camoufleert dat de betalingen zich concentreren in enkele specialismen.

De krant analyseerde de betalingen aan ruim 13.000 specialisten in zestien vakgebieden. Daaruit blijkt dat bijna 2.400 artsen betaald werden. Zij ontvingen vorig jaar in totaal 5,6 miljoen euro van farmaceutische bedrijven. Het meeste geld (2,2 miljoen euro) werd gebruikt om reis- en verblijfkosten te betalen van artsen die congressen bezochten. Daarna trok de industrie 1,4 miljoen euro uit voor spreekbeurten.

Ziekenhuizen

De krant keek ook naar de betalingen aan ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en beroepsverenigingen. Het onderzoek toont aan dat de farmaceutische industrie overal in de gezondheidszorg sponsort. Het meeste geld ging naar de academische ziekenhuizen.  

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt volgens de Volkskrant of de artsen die bijverdienden de geneesmiddelenwet hebben overtreden