Baby's met een laag geboortegewicht doen later in hun leven relatief weinig aan lichaamsbeweging, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Mensen die bij hun geboorte minder dan 2,5 kilogram wogen, zijn als volwassene minder geneigd om in hun vrije tijd te sporten.

De kans dat ze regelmatig aan lichaamsbeweging doen is 1,9 keer kleiner dan bij mensen met een gemiddeld of hoger geboortegewicht.  

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Medicine & Science in Sports.

Schoolgym

De wetenschappers analyseerden gegevens uit een grote studie in Groot-Brittannië, waarbij drieduizend proefpersonen al sinds hun geboorte worden gevolgd. De deelnemers aan het onderzoek geven regelmatig aan op vragenlijsten hoe vaak ze sporten. Tijdens hun schooltijd werden ook hun cijfers voor gym geregistreerd door de onderzoekers. 

De cijfers wijzen uit dat de mensen met een laag geboortegewicht relatief laag scoren tijdens schoolgym. Op volwassen leeftijd blijken ze minder vaak te sporten voor hun plezier.

Motoriek

"Het is een belangrijke bevinding, want regelmatige lichaamsbeweging biedt veel gezondheidsvoordelen", verklaart hoofdonderzoeker Ahmed Elhakeem op nieuwssite New Scientist. "Onze resultaten suggereren dat mensen met een laag geboortegewicht wat extra aanmoediging nodig hebben om van die gezondheidsvoordelen te profiteren."

De wetenschappers kunnen alleen nog gissen naar het verband tussen geboortegewicht en lichaamsbeweging. Elhakeem vermoedt dat baby's met een laag geboortegewicht een minder goede motoriek ontwikkelen en zich daardoor minder aangetrokken voelen tot sport.