Na een hartaanval krijgen veel relatief jonge patiënten te maken met seksuele problemen. Vrouwen kampen daar vaker mee dan mannen, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Chicago.

De onderzoekers analyseerden gegevens van meer dan 2.800 mensen die een hartaanval overleefden. De deelnemers waren 18 tot 55 jaar, van wie tweederde vrouw was. De resultaten verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Cardiology.

Van degenen die voor de hartaanval seksueel actief waren, waagde 64 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen zich niet meer aan seksuele activiteiten in de eerste maand na de hartaanval.

Minder zin

Met name vrouwen kampten in het eerste jaar na de hartaanval met seksuele problemen. Zo hadden twee op de vijf vrouwen een jaar na de hartaanval nog steeds een verminderd libido. 22 procent had last van vaginale droogheid.

Meer dan 20 procent van de mannen had te maken met erectieproblemen en bijna evenveel mannen hadden minder zin. Een jaar na de hartaanval was 94 procent van de mannen en 91 van de vrouwen wel weer seksueel actief.

Angst

"We weten dat verschillende factoren bijdragen aan minder vrijen na een hartaanval", zegt cardioloog Glenn Levine tegen Everyday Health. "Vaak maken patiënten zich zorgen over seks of zijn ze bang weer te beginnen."

Patiënten met diabetes en veel stress kregen vaker seksuele problemen dan andere overlevers van een hartaanval. De onderzoekers ontdekten ook dat patiënten seks eerder uitstelden als ze niet met hun arts over seks spraken.