Mensen die een maagverkleiningsoperatie hebben gehad lijken hun verloren gewicht minder vaak weer terug te krijgen dan mensen die het gewicht zonder verliezen. Het gewicht lijkt zeker tien jaar weg te blijven.

De Duke universiteit in Durham deed onderzoek naar gewichtsverlies door verschillende maagverkleiningsoperaties.

1.800 mensen, voornamelijk mannen rond de vijftig jaar oud, ondergingen een vorm van een gewichtsverliesoperatie en werden tien jaar lang op vaste momenten gewogen door de onderzoekers. Datzelfde werd gedaan met 5.300 mensen die zonder operatie probeerde af te vallen.

Een jaar nadat de studie begon was de eerste groep gemiddeld zo'n 31 procent van hun startgewicht kwijt, de tweede groep 1 procent.

Na tien jaar hadden de onderzoekers de gewichtsgegevens van 564 mensen uit de eerste groep, waarvan negentien weer terug waren op hun startgewicht. De rest was in totaal zo'n 21 procent van hun startgewicht kwijt.

Meer onderzoek

Volgens de onderzoekers is er voldoende reden om aan te nemen dat de operaties ook op lange termijn goed werken om het gewicht kwijt te raken. Echter is er meer onderzoek nodig onder mensen in andere leeftijdsgroepen om advies te kunnen geven op basis van het onderzoek.