Het matig nuttigen van alcohol heeft geen effect op de vruchtbaarheid. Onderzoekers concluderen dat het drinken van een tot dertien glazen wijn per week geen kwaad kan.

Deense onderzoekers van de universiteit van Aarhus onderzochten negen jaar lang 6.120 vrouwen met een stabiele relatie die probeerden zwanger te raken. De vrouwen noteerden hun drankinname dagelijks. 4.210 van hen raakten uiteindelijk zwanger.

Vrouwen die één tot dertien 100 milliliter glazen in een week dronken zagen geen enkel effect op hun vruchtbaarheid en waren allen binnen twaalf maanden zwanger. 100 milliliter is de gangbare hoeveelheid wijn die in een glas gaat, in een fles zit gemiddeld zo'n 750 milliliter.

Meer drinken dan die hoeveelheid verlaagde de kans om zwanger te raken met zo'n 18 procent. Volgens de wetenschappers is er echter meer onderzoek nodig om precies te kunnen bepalen op hoeveel glazen de grens ligt.

De studie, gepubliceerd in BMJ, hield geen rekening met de alcoholinname van de mannelijke partners: uit eerdere onderzoeken is gebleken dat het nuttigen van alcohol slecht kan zijn voor sperma.