De risico's van de drug 4-FA zijn groter dan tot nu toe werd aangenomen. Gebruik van de drug kan leiden tot hartproblemen en hersenbloedingen.

Daarvoor waarschuwen het Trimbos-instituut en Jellinek donderdag na gezamenlijk onderzoek.

EHBO-organisaties op grootschalige evenementen en andere medische diensten die zijn aangesloten bij de Monitor Drugsincidenten hebben in korte tijd een flinke toename van het aantal gezondheidsincidenten na gebruik van 4-FA gemeld.

De klachten die optreden variëren van lichte en ernstige hoofdpijn tot hersenbloedingen en hartproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat in korte tijd meerdere patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis na innname van 4-FA.

Trimbos en Jellinek zeggen dat er vermoedelijk ook mensen zijn overleden na het gebruik van 4-FA. Ze baseren dit op informatie van EHBO-posten. Hier wordt nader onderzoek naar gedaan onder andere met hulp van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Een woordvoerder van Trimbos zegt dat er bij dit onderzoek rekening wordt gehouden met "persoon, middel en omstandigheden. Heeft iemand naast 4-FA bijvoorbeeld ook andere drugs of alcohol gebruikt? Hoe was zijn fysieke toestand? Daar moet allemaal nader onderzoek naar worden gedaan."  

Legaal

4-FA is op dit moment legaal, omdat het een zogenaamde 'nieuwe psychoactieve stof' (NPS) is. De drug is niet verboden volgens de Opiumwet.

Het Trimbos zegt dat het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) al langere tijd bezig is met een risicoanalyse van 4-FA. Het CAM adviseert de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het nemen van maatregelen.

De resultaten van het onderzoek worden in oktober verwacht. Trimbos zegt het risico van de drug nu al zo groot te vinden dat de onderzoeksresultaten niet afgewacht moeten worden. Daarom komt het instituut nu al met een waarschuwing. 

Populariteit

4-FA, dat ook wel 4-FMP wordt genoemd, geeft gebruikers een euforisch gevoel. Mensen die de drug gebruiken zeggen beter controle over zichzelf te hebben dan na het innemen van XTC. Dat is waarschijnlijk een van de redenen voor de toegenomen populariteit van de drug. De drug komt zowel in pil als in poedervorm voor.